Homeopati Nedir? Doğanın Şifalı Dokunuşlarıyla Tamamlayıcı Tıp
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Sağlıklı bir yaşam, mutlu bir ömrün en önemli anahtarıdır. Ancak zaman zaman herkeste birtakım sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorunlarına çözüm bulunamadığı zamanlar olabilir. Bu gibi durumlarda şifa arayan kişiler, alternatif veya tamamlayıcı tıp yöntemlerine yönelirler. Homeopati de çözüm bulamadığınız veya farklı bir yöntem denemek istediğiniz sorunlarınız için kullanabileceğiniz bir tedavi metodudur. Hastalığa neden olan maddelerin veya söz konusu semptomları önleyebileceği bilinen kaynakların seyreltilip hastaya verilmesini içerir. Tamamen kişiye özel bir yaklaşıma sahiptir. Tek bir hastalığa yönelik değildir. Kişinin bütüncül bir iyileşme yaşamasını hedefler.

Homeopati Nedir?

Homeopati, 1796 yılında Alman doktor Hahnemann’ın geliştirdiği ve Hipokrat tarafından duyurulan bir çeşit tamalayıcı tıp yöntemidir. “Çivi çiviyi söker” anlayışına dayalıdır. Bir başka ifadeyle bu yöntemin altında kendi kendini iyileştirme inancı yatar. Bu yöntemi benzerlerin tedavisi şeklinde düşünmek mümkündür. Söz konusu prensibe göre hastalığı ortaya çıkaran maddelerin tedavi edilen kişiye çok düşük dozlarda verilmesi sonucunda iyileşme gözlenebileceği düşünülür. Böylece vücudun kendini iyileştirme yeteneği uyarılır.

Bu yöntem Avrupa, Hindistan ve Amerika’da yaygın olarak kullanılır. Tedavinin asıl amacı hastalığın kaynağını bulmaktır. Kaynak tespit edildikten sonra homeopatik ilaçlarla yan etkisiz bir iyileşme sağlanır. Söz konusu iyileşme, yalnızca oluşan semptomlara yönelik hedeflenmez. Vücudun bütüncül olarak iyileşmesi amaçlanır. Dolayısıyla bu yöntemin sağlıklı yaşam ürünleri ve uygulamalarıyla beraber kullanılması mümkündür.

Homeopati, öncelikle muayene süreci ile başlar. Muayene yöntemleriyle de geleneksel tıptan ayrılan bu tedaviye başlamadan önce bireysel yaklaşım sergilenir. Herkesin muayenesi kendine özeldir. Bu muayenede öncelikle anamnez yapılır. Uzman, hastalığınız ve kullandığınız tedavi yöntemleri hakkında sizden bilgi toplar. Ardından zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığınızı, beslenme şekliniz, stres seviyeniz ve uyku düzeniniz bağlamında değerlendirir. Semptom tespiti gerçekleştikten sonra tedaviye karar verilir.

Bu muayeneyi ve tedaviyi gerçekleştiren uzman kişiler homeopat olarak adlandırılır. Ülkemizde bu tedavinin geçerliliği vardır. Ancak tedaviyi yalnızca Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliğine uygun, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı sertifikaya sahip hekim ve diş hekimleri uygulayabilir. Bu noktada hekimlik unvanı ve söz konusu eğitimin sertifikasına aynı anda sahip olmayan kimselere başvurulması önerilmez.

Homeopati Tedavisinden Kimler Faydalanır?

Homeopati tedavisinden faydalanabilen birçok hastalık grubu bulunur. Bu tedavinin çoğunlukla bağışıklık ve savunma mekanizmasına bağlı rahatsızlıklar için tercih edildiği görülür. Söz konusu tedaviden yararlanabilecek kişileri aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

  • Anksiyete ve benzeri kaygı bozuklukları taşıyanlar
  • Cilt bozukluğu ile mücadele edenler
  • Kronik yorgunluğa sahip kimseler
  • Tiroid ve otoimmün bozukluk yaşayanlar
  • Huzursuz bağırsak sendromu gibi sindirim problemleri taşıyanlar

Bu tedaviden faydalanabilecek diğer kişiler depresyon hastalarıdır. Alerjik bünyeye sahip olanlar, astım taşıyanlar, migren ve kronik baş ağrısı yaşayanlar da bu tedaviden yararlanabilir. Bu çerçevede gelişen rahatsızlıklara sahip kimselerin homeopatiye başvurması mümkündür.

Homeopatinin Etkileri Nelerdir?

Homeopatiye göre hemen tüm hastalıkların temelinde yatan sebep, vücutta var olduğu bilinen enerjinin bozulmasıdır. Bu sebeple tedavinin öncelikli etkisi savunma sisteminin güçlenmesidir. Bazı araştırmacılara göre bu tedavinin etkisi, plasebodur. Yani kişinin iyileşmeye yönelik inancına bağlıdır. Bireyin psikolojik durumu ve beklentisi, tedavinin etkisini belirler. Dolayısıyla homeopati iyileşme belirtileri geçici düzelmeler şeklinde kendini gösterebilir.

Bu tedavinin etki süresi kişiye ve hastalığa göre değişkenlik gösterir. Yan etkisi ise tedavi doğru uygulandığı takdirde bulunmaz. Ancak yine de bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Örneğin tedavi sırasında diş macunu, mentollü sakız ve farklı kozmetik ürünler kullanılması önerilmez. Adaçayı, biberiye, nane ve okaliptüs gibi bitkilerin yağları ve çayları tedavinin etkisini azaltma riski taşır. Dolayısıyla bu bitkilerin tüketimi de tavsiye edilmez. Bunların yanı sıra tedavi etkilerini azaltma yok edebileceği gerekçesiyle kahve kullanımı da tavsiye edilmez.

Hangi Hastalıklarda Homeopati Etkilidir?

Homeopati ile tedavi edilebilen hastalıkların sayısı pek fazla değildir. Ancak yaygın olarak görülen hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesi, bu yöntemi ilgi çekici kılar. Söz konusu yöntem ile tedavi edilebilecek hastalıklar şunlardır:

  • Üst solunum yolları rahatsızlıkları (astım, koah, nefes darlığı vs.)
  • Deri hastalıkları (döküntü, kaşıntı, alerji vb.)
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Ruhsal problemler (anksiyete, depresyon, panikatak vb.)
  • Baş ağrısı ve migren gibi kronik rahatsızlıklar

Bu hastalıkların arasına zehirli hayvan ısırmaları, yılan ve akrep sokmaları da eklenebilir. Kas ve romatizmal hastalıklar, eklem ağrıları ve dolaşım sistemi problemleri, yine bu yöntem ile tedavi edilebilir. Homeopati ile zayıflama da bazı kişiler tarafından tercih edilir. Homeopatik preparatlarla uygulanan bu yöntem, sağlıklı yaşam düzenine katkı sağlayarak zayıflama sürecini hızlandırabilir.

Homeopati Anti-aging için Kullanılır mı?

Homeopati yaşlanma karşıtı tedavi olarak kullanılabilir. Bu kullanımın daha çok dolaylı olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü bu tedavinin amacı, bünyeyi bütüncül olarak iyileştirmektir. Yaşlanma karşıtı tedavi de çoğunlukla deriye yöneliktir. Deri, iç organlar ve genel sağlık durumu hakkında bilgiler taşıyan bir dokudur. Derideki sorunların tespit edilmesi ve çözülmesi, yaşlanma belirtilerini de ortadan kaldırabilir. Kişinin genel sağlığı, beslenme ve yaşam tarzı alışkanlasıyla ele alınarak düzenlenir. Genel sağlık iyileştikçe cilt de kendini toparlar. Ayrıca bu tedavi bireysel olarak uygulandığı için doğrudan kişinin ihtiyaçlarına yönelik uygulama yapılabilir. Bu sayede içeriden gelen bir sağlık ile yaşlanma belirtileri azaltılabilir.

Anti-aging için uyguladığınız tedavi sırasında cilt bakım rutininize de devam etmeniz önerilir. Böylece cildi hem içeriden hem dışarıdan beslemiş olursunuz. Cilt bakım rutininizi belirlemek için bir dermatoloğa başvurabilir veya internetteki bilimsel makaleleri araştırabilirsiniz. Ardından Turkcell Pasaj’da bulabileceğiniz cilt bakım ürünleriyle rutininizi verimli ve keyifli hâle getirmeniz mümkün olur.

Homeopatide Kullanılan Bileşenler Nelerdir?

Bu tedavi yönteminde doğal bileşenler kullanılır. Homeopatik ilaçlar bitki, mineral veya hayvansal kaynaklıdır. Bu kaynaklardan sulandırma ve çalkalama gibi özel teknikler ile sıvı ilaçlar elde edilir. Bazı ilaçların globül formda olduğu da görülmektedir. İlaç elde etme sırasında kaynakların tekrar tekrar seyreltildiği bilinmektedir. Her seyreltme arasında kuvvetle çalkalanan maddelerin özü açığa çıkar. Buna göre kullanılan doz ne kadar küçükse ilacın etkisi o derece büyük olur. Çünkü en düşük miktarda en yoğun öz bulunur.

Homeopati, bilimselliği kanıtlanmış bir yöntem değildir. Sözde bilimsel bir yöntem olarak kabul edilir. Dolayısıyla bu tedaviye başlamadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Dilerseniz homeopatlara danışarak bu tedavinin size ne derece uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için öncelikle doktor tavsiyesine uymayı ve hayatınızı düzenlemeyi unutmayın. Bu noktada ihtiyaç duyduğunuz sağlık ve kişisel bakım ürünlerine Pasaj’dan ulaşmanız ve rutininizi kolaylaştırmanız mümkündür.

scrolltotop svg